A new journey begins

Ik weet nog goed hoe ik als jong meisje een aftelkalender maakte door middel van vakjes waarbij ik elke dag een kruisje zette, aftellend naar de dag dat de vakantie zou beginnen. Wat is er nu een fijner vooruitzicht dan a dream coming true: een nieuwe reisbestemming op je planning? Dus boekte mijn vriend en ik onze vliegtickets om in begin 2019 een maand lang rond te trekken door het prachtige, sprookjesachtige Indonesië en kan de voorpret beginnen!

Dont-let-your-dreams-be-dreams1-e1450358900449.png

Bij het plannen van een reis denk ik automatisch aan stress, paniek, regelen, rennen en vliegen. Maar bij het uitstippelen van onze eerste verre reis naar Zuid-Oost Azië bleek niets minder waar. Het zelfstandig plannen van een rondreis ging ons goed af. Zonder ervaring maar met vertrouwen in ons zelf boekte wij vorig jaar onze tickets naar Thailand en stelde een globaal reisschema op. Dit beviel ons zo goed dat we besloten niet langer te wachten en onszelf te verzekeren van een volgende te gekke traveldestination voor 2019.

vakantie plannen

first things first

oriënteren

Maar hoe plan je nu eigenlijk jou droomreis? Wij begonnen met het lezen van jawel, blogs en het kijken van travelvlogs. Hier uit konden wij al snel opmaken wat voor een vakantie wij zochten. Natuur, cultuur, avontuur en ter afsluiting ontspanning op een tropisch strand. Zodoende maakte wij onze keuze voor Thailand: een makkelijk te bereizen land waar de backpacker voordelig, zelfstandig en veilig ervaring op kan doen. Thailand had alles wat wij zochten in een reis en was daarom voor ons de perfecte keuze. Jezelf inlezen voor je een keuze maakt is essentieel.

Concreet maken

Na het maken van onze keuze kwam het regelgedeelte. Vragen als wat wordt de reisduur en in welke periode reis je het beste, komen nu aan bod. Daarna volgen zaken als het indienen van de vakantieaanvraag op het werk, de financiën en uiteindelijk het boeken van de tickets.

verdiepen 

Wij zijn ons na het boeken van de tickets steeds verder gaan verdiepen in het land. Dingen als verzekeringen, visum, vaccinaties, valuta, taal en normen en waarden zijn belangrijke punten waar je van op de hoogte dient te zijn wanneer je het land bezoekt. Bij het oriënteren op onze reis hebben wij ons hier uiteraard ook al over ingelezen. Dit kan namelijk meewegen in je keuze!

Notepad

De voorpret die wij ervaren bij het plannen van een reis voelt als een feestje. The journey is just as important as the destination! 

Gewapend met een kladblok en pen zijn wij letterlijk onze reis gaan opdelen in stappen. We hebben uitgezocht welke plekken we persé wilde bezoeken en of dit haalbaar was qua afstand en tijd met behulp van het internet. Denk hierbij aan onder andere Google Maps. We hebben ons laten leiden door de ervaringen van andere door middel van Social Media, Trip Advisor en filmpjes van travel Youtube-kanalen.

Bij onze reis naar Thailand hebben wij ervoor gekozen de eerste drie dagen in het centrum te overnachten dichtbijgelegen bij het vliegveld. We zochten uit welke metro wij het beste konden pakken vanaf het vliegveld om vervolgens een taxi aan te houden voor het laatste stukje naar ons hotel. Dit ging ontzettend soepel. Na het uitstappen van het vliegtuig volg je vanzelfsprekend de borden. Het personeel op het vliegveld kan jou uiteraard (enigzins) ook te woord staan. Op het vliegveld hebben we na het ophalen van onze bagage gelijk een 4G internetkaartje aangeschaft. Met onze backpacks op, liepen wij daarna door naar het wisselkantoortje om onze valuta om te wisselen. Waar we dit het beste konden doen hadden wij wederom van te voren uitgezocht in Nederland en opgeschreven in het kladblok.

Alles wees zich vanzelf de weg.

Activiteiten of arrangementen waarbij het vanwege de grote belangstelling soms snel volgeboekt kan zijn, boekte wij al van te voren in Nederland. Via de mail kun je alles vast leggen. Je betaalt dan vaak een voorschot maar bent verzekerd van een plekje bij bijvoorbeeld het duikresort. Zo kochten wij ook van te voren een ticket voor de nachttrein.

Wij vonden het erg fijn om de reis zo ‘vrij’ mogelijk te houden zodat al onze opties open blijven. Maar soms heb je echter geen keuze en zit je toch vast aan een datum. Desondanks hebben wij hier niet veel last van gehad. We hebben alles zo weten te plannen dat alles mooi op elkaar aansloot.

Internet in het land zelf is een absolute aanrader. Wij hadden onze tablet mee genomen en konden ons hierdoor gemakkelijk in onze accommodatie voorbereiden op de volgende stap. Denk hierbij aan het boeken van een hotelkamer voor de volgende nacht, een binnenlands vlieg- of vaarticket etc.

Een reisgids en woordenboekje zijn geen overbodige luxe maar kun je tevens ook op het internet vinden, mits je over een internetkaartje of WiFi beschikt.

Indonesia it is

Onze nieuwe bestemming wordt dus Indonesië. We landen op Medan – Sumatra en zijn van plan hier een jungletrekking te maken om de Orang-Oetans te spotten in Bukit Lawang en vervolgens Lake Toba te bezoeken. De organisatie van de trekking hebben wij per e-mail benaderd.

De opa van mijn vriend heeft in zijn jeugd nabijgelegen bij Medan gewoond omdat er in die tijd  veel Nederlanders woonde in verband met de Nederlandse koloniën op Indonesië. Hij maakte de oorlog mee en schreef hier vlak voor zijn dood een boek over. Hierdoor heeft onze reis een extra bijzondere betekenis.

Daarna willen wij door Java heen reizen met als eindpunt het prachtige Bali, om vanuit hier weer terug te vliegen naar Amsterdam.

Op Java staan de Prabanan en de Borobudur tempelcomplexen hoog op ons lijstje. Samen met de zonsopkomst op de Bromo Vulkaan.

Op Bali willen wij graag duiken (want we hebben onze PADI en Advanced behaald in Thailand) en genieten van cocktails, hangmatten, palmbomen en kokosnoten. De onderwaterwereld ziet er prachtig uit en is zeer divers. Van Zeeschildpadden tot Dolfijnen, tropische Cichliden en Walvishaaien. Wanneer je geen duikbrevet hebt is snorkelen zeker de moeite waard!

Daarnaast zijn er op Bali tal van prachtige watervallen en rijstvelden te bezoeken. De Gitgit Waterfall, de Tegenungan Waterfall en de Sekumpul Waterfalls zijn veel bezochte watervallen die je met de scooter kunt bezoeken. Maar Bali beschikt over tientallen van dit soort gave watervallen. De uitgestrekte, groene rijstvelden die Bali zo kenmerken kun je zelf, of met een gids bezoeken. Tal van wandelroutes langs deze velden, dorpjes, tempels en jungle liggen hier.

Ook is er mogelijkheid tot een uitstapje naar Komodo om de Komodo Dragons te spotten of een van de eilandjes van Nusa Penida of Gili. De perfecte combinatie van natuur en ontspanning.

Zoals eerder vermeld kiezen wij voor het opties-open-concept. We hebben de highlights in ons kladblokje genoteerd en zullen zien hoe ver we komen.

We kijken er ontzettend naar uit! Welk land staat bij jullie op de planning?

Final tips: 

 • Kies je reisbestemming zorgvuldig
 • Kies de beste reistijd voor je bestemming (seizoenen)
 • Zoek uit wat voor budget je gemiddeld nodig hebt
 • Lees je in, véél!
 • Denk aan een reisverzekering
 • Stippel je route (globaal) uit
 • Boek je internationale vlucht ruim op tijd
 • Binnenlandse vluchten zijn goedkoper om vooraf al te boeken maar beperken je enigszins
 • Boek je eerste accommodatie(s) voor uit
 • Boek activiteiten of arrangementen (zoals een trekking of duikcursus) voor uit
 • Zoek uit of je een visum nodig hebt
 • Neem contact op met de GGD en laat je tijdig vaccineren
 • Regel je geldzaken voor daar (zet je bankpas op Wereld, neem een alternatief mee zoals een creditcard, ken de valuta van het land en weet waar de beste wisselkoers is)
 • Zorg voor een goede, ergonomische backpack, ga naar een speciaalzaak
 • Zorg voor een flightbag en slotje
 • Maak eventueel een inpaklijst voor je bagage, je neemt snel té veel mee
 • Heb plezier in het plannen!

Een goede voorbereiding is het halve werk. 

dream-come-true

 

Liefs

 

 

3 gedachtes over “A new journey begins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s