Ayurveda: de drie constitutietypes samengevat

In balans door je constitutietype(s) lief te hebben en te doen wat passend is en goed voelt.

Ayurveda. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ayurveda is een oude traditionele Oosterse geneeskunde. Misschien wel een van de oudste, bekendgebleven geneeskunsten volgens sommige. Ayur = leven; veda = kennis. Ook wel ” De wetenschap van het leven”.

ayurveda_12_seppia

De meest essentiële denkpatronen die passen binnen de Ayurveda zijn dat de mens wordt beschouwd als één geheel, zonder scheiding van lichamelijke, psychische en emotionele eigenschappen, alsmede de vijf elementen ether, lucht, water, aarde en vuur. Deze elementen noemt men ook wel de “dosha’s”. Deze drie constitutietypes dienen in evenwicht te zijn, al zie je vaak dat er één of twee constitutietypes sterker naar voren komen, danwel domineren.

Binnen de Ayurveda vormen ether en lucht Vata, aarde en water vormen Kapha en vuur en water vormen Pitta.

Je natuurlijke constitutietype waarmee je wordt geboren heet “Prakruti”. “Vikruti” is je huidige constitutie.

De laatste jaren neemt de populairiteit van dit systeem erg toe in Westerse landen.

Binnen de Ayurveda gaat men er van uit dat je als mens van nature gelukkig bent en je goed en gezond voelt. Invloeden uit je omgeving en de manier waarop je bijvoorbeeld leeft, kunnen een disbalans creëren. Ziekte of een algeheel gevoel van “niet lekker in je vel zitten” kunnen dan makkelijker opspelen.

Om terug te keren naar je natuurlijke staat kijkt de Ayurveda eerst naar wat voor constitutietype, oftewel body-mindtype je bent. En hoe deze verschillende dosha’s (Vata, Kapha, Pitta) in jou lichaam en geest zijn verdeeld. Voor iedere dosha gelden andere adviezen op het gebied van voeding, lifestyle, beweging en ontspanning. De meeste mensen zijn zoals al eerder genoemd, een combinatie van twee dosha’s.

Wanneer je leeft volgens de wijze die past bij je dosha(‘s) zul je stabiliteit en balans ervaren. Goed luisteren naar wat intuïtief goed voelt voor jou is essentieel.

Een dosha-test geeft je door middel van een aantal uitgebreide vragenlijsten en een puntenoptelling veel duidelijkheid over wat voor type je bent en wat het beste bij je past. Deze kun je gemakkelijk vinden op het internet, maar ook in Ayurvedische boeken.

Wellicht kom je er achter dat je het een, iets kunt opheffen met het ander om minder onrust te creëren, of juist meer pit. Een ander voorbeeld is wanneer je een te intensieve sport beoefent die eigenlijk niet goed bij je past en je uitput. Of je nuttigt eigenlijk de verkeerde voeding binnen waardoor je uit balans kunt raken.

Vertrouw vooral op je eigen intuïtie en bewaak goed je grenzen. Alleen jij weet en voelt van binnen wat voor jou werkt.

Voor mij ging er een nieuwe, Ayurvedische wereld voor me open.

Liefs

Een gedachte over “Ayurveda: de drie constitutietypes samengevat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s