Wanneer slapen niet meer helpt

Mijn perfectionistische, OCD-stem draagt mij op, om nu van de bank op te staan en die stofzuiger door het huis te halen. Iets wat ik al zo lang voor mij uitschuif. Een doekje over het aanrecht. Een boodschapje bij de plaatselijke supermarkt. Alles lijkt te veel.

BurnOut500x333

It’s been a while

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een artikel gepubliceerd heb. Ik had even tijd nodig voor mijzelf. Na steeds terugkerende ontstekingen en mijn sterke wil om maar door te gaan, werd het even te veel. Een ongelofelijk intense vermoeidheid overviel me. Was ik dan toch een tikkeltje over mijn grenzen gegaan? Mijn lichaam probeerde mij al een tijdje te waarschuwen. Na een aantal stapjes achteruit op zowel het werk als in mijn privé-leven heb ik iets meer lucht om dingen op een rijtje te zetten.

Statistics

Ongeveer 100.000 jongeren onder de 35 jaar worden overvallen door stress of Burn-out klachten. Een burn-out is een specifieke toestand van emotionele overbelasting waardoor men niet meer in staat is werk te verrichten. (Bron: GGZnieuws.nl) 

Ontkenning, erkenning

Een hele poos heb ik er niet over durven praten. Een jonge, gezonde meid moet toch gewoon kunnen deelnemen aan het sociaal-maatschappelijk normale leven? Boosheid en ontkenning overheerste. Klachten als neerslachtigheid, depressiviteit, paniekaanvallen en hyperventilatie zijn geen dingen die je met de buitenwereld graag bespreekt. Sterk, loyaal en hardwerkend met een tikkeltje enthousiasme en spontaniteit en een goede dosis gezonde energie. That’s me! En dít wil ik uitdragen naar vrienden en familie. Maar het geeft niet om soms (een beetje) je kwetsbare kant te tonen. Het kost veel energie om te doen alsof alles goed met je gaat terwijl jij je van binnen een emotionele rollercoaster voelt. Maar het kost óók veel energie om uit te leggen hoe jij je voelt omdat Burn-out zo’n vaag begrip is. En het energieniveau is al niet om over naar huis te schrijven. Choices…

help

 

B-12

Op basis van een test, afgenomen door een kinesioloog, behandeling bij een homeopaat en mijn eigen bevindingen is aangetoond dat ik een intolerantie heb voor onder andere lactose en gluten. Het kan goed zijn dat ik hiérdoor al lang (lees: jaren) rondloop met een ernstig vitamine B-12 tekort waarvan de oorzaak tot op heden nog nooit bekend is geworden.

Cobalamine (vitamine B-12) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vervoeren het zuurstof in het bloed. Een tekort aan Cobolamine komt zelden voor, mede omdat het lichaam dit kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Krijg je langere tijd te weinig vitamine B-12 binnen, dan is dat pas na langere tijd merkbaar. Je lichaam maakt eerst de voorraad op. Een tekort ontstaat als je geen producten van dierlijke afkomst eet, of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor hebt, waardoor je lichaam de vitamine B-12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B-12 door de darm zijn verlaagd bij (maag-darm)infecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, zoals atrofische gastritis. Klachten bij een tekort kunnen zowel neurologisch als psychisch zijn en bestaan onder andere uit: tintelingen, trillen, brandend/doof gevoel, zenuwpijn, concentratie/geheugen stoornissen, depressie, prikkelbaarheid, spierpijn/spiertrekkingen, vermoeidheid, misselijkheid, darmklachten, hartkloppingen, haaruitval, wazig zien, het koud hebben etc.

Cheers to new beginnings

Antibiotica schakelt de slechte, maar ook de goede bacteriën uit bij een bacteriële infectie. Helaas, na zo veel ontstekingen en zo veel kuren, zijn mijn darmen erg van slag geraakt. Daarom moesten mijn darmen eerst ‘aansterken’. Vervolgens kan ik werken aan mijn weerstand en energiepijl.

Mijn beste vriendin, (orthomoleculair geneeskunde-studente) heeft mij geholpen met het opstellen van een beter voedingsschema dat goed aansluit bij mijn lichaam op dit moment. Met supplementen en de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat krijg ik langzaam mijn energie, beetje bij beetje terug. Ik heb mijn leefstijl aangepast en probeer minder hard te zijn voor mijzelf. Love yourself first, so you know what you deserve. Een feestje op zijn tijd doet mij vaak erg goed. Lachen, dansen en feesten (met mate!) hebben een voordelig effect op het psychische welzijn.

Ik ben nog in afwachting van verder onderzoek en bloeduitslagen maar kan nu al stellen dat ik mij een stuk gezonder voel.

Therapy, it is

Op basis van training en therapie kun je leren beter om te gaan met stress. Stress-coping is een essentiële stap naar een stabieler, gezonder leven. Angsten juist aan gaan in plaats van uit de weg gaan, open en eerlijk zijn tegen jezelf en anderen en tijdig aan de bel trekken dragen bij tot groei. Het schrijven van deze blog is een step in the right direction, I guess! 

stress-quotes-Its-not-stress-that-kills-us-it-is-our-reaction-to-it.

 

 

 

Verder helpt het (mij persoonlijk) onwijs om weer te proberen te genieten van de kleine dingen. Een wandeling door de natuur, lachen met vrienden, een lekker ijsje eten (zondigen met mate), luisteren naar mooie muziek, de warmte van de zon voelen branden op je huid.

De dagen gaan met pieken en dalen. Soms heb ik een hele goede dag, soms ben ik erg moe en heb ik niet zo veel zin. Ik heb de neiging om soms verdrietig te zijn wanneer een leuk moment voorbij is, zoals een heerlijke stranddag of een goed feestje. Iets wat mijn lieve vriend mij heeft geleerd is om dit omgekeerd te zien. Benader alles vanuit de positieve, optimistische kant. Don’t cry because it’s over, smile because it happened. 

Onlangs hebben mijn vriend en ik ons georiënteerd op een nieuwe reis voor 2019. Iets waar ik persoonlijk heel veel vreugde uit haal.

It’s OK, sometimes not to be OK!

Liefs

(Note: aan mijn Burn-out zijn eerst diverse, lichamelijke klachten vooraf gegaan. Zo ontstond een combinatie. Dit betekend niet dat dit bij een ander ook zo hoeft te zijn.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s