762 bochten: Pai, Mae Hong Son – Thailand

762 bochten door adembenemende natuur, langs bergen en ravijnen, bananenbomen en palmen. Backpackers-plaats nr. 1: PAI!

27332131_1551055498263770_5475421444149723346_n

Inmiddels is het alweer ruim drie maanden geleden dat wij onze prachtige Backpack-reis naar Zuid-Oost Azië – Thailand hebben gemaakt. Door dat ik niet zo lekker in mijn vel zat, kon ik mij er langere tijd niet toe zetten om weer te beginnen met schrijven. Echter ben ik vanochtend op gestaan met een vreugdevol en positief gevoel en riep de laptop mijn naam. Ik wil jullie onze prachtige uitstap naar het backpackers-dorpje Pai, gelegen in Mae Hong Son – Thailand, dan ook niet onthouden.

Wij vertrokken in de vroege morgen vanuit Chiang Mai, te voet gewapend met Google Maps richting het scooterverhuurbedrijf Aya Service. Wij hebben van te voren research gedaan naar dit verhuurbedrijf en de meningen waren verdeeld. Sommige waren zeer positief, andere hadden een nare ervaring. Gelukkig was dit bij ons niet het geval. Wij vonden na een kwartiertje lopen Aya Service en werden vriendelijk te woord gestaan. De huur kostte 200 bath. Het is gebruikelijk dat je een borg betaald maar niét dat jij jou paspoort achter laat. Gelukkig was dit bij dit bedrijf dan ook niet nodig. (Op Koh Tao was dit wel anders… en hier hebben wij helaas noodgedwongen moeten besluiten toen maar geen scooter te huren, want je paspoort is je alles!)

27459842_1551055468263773_82641572564806256_n

Wij kozen ervoor om onze grote backpacks achter te laten houden in ons hotel in Chiang Mai en reisde verder met een klein rugzakje. Je kunt bij Aya Service ook vragen naar een speciale dienst waarbij ze jou backpack brengen met een busje.

Na het invullen van wat papierwerk kregen wij een stoere, oranje Honda-scooter toegewezen. We mochten een helm uitzoeken (alles voor de veiligheid) en daar gingen we. In Thailand zijn scooters minimaal 100 CC wat betekend dat een scooter hier volgens Nederlandse begrippen gelijk staat een een motor. Deze heb je ook echt nodig omdat Thailand veel bergzaam gebied kent. Je hebt een Rijbewijs A nodig, een motorrijbewijs maar vaak word er niet gecontroleerd dus hebben wij een gokje gewaagd. Mijn vriend en ik hebben beide ons scooterrijbewijs en rijden thuis ook scooter. Wel hadden we een internationaal rijbewijs aangevraagd in Nederland, maar we kwamen er later pas achter dat Rijbewijs B niet voldoende is. Gelukkig is het bij ons allemaal goed gegaan. Scooter rijden in Thailand is een groot discussiepunt op bekende, diverse Azië-forums vanwege de vele ongelukken onder toeristen. Besef dat rijden in Thailand anders is dan in Nederland. Het wegdek is soms slecht, de Thai rijden als bezetenen, je rijdt links en je kent de omgeving niet. Dat gezegd hebbende, zijn wij nooit gecontroleerd en hebben wij een prachtige ervaring gehad.

Vanaf Chiang Mai volg je route 107. Tussen Mae Rim en Mae Taeng sla je linksaf om vervolgens route 1095 te volgen naar Pai. Je kunt op deze route niet verdwalen. Je volgt een extreem lange, kronkelende weg en kunt eigenlijk niet verkeerd rijden.

De route die wij vervolgens die middag aflegde was adembenemend. De weg was soms erg stijl, inclusief haarspeldbochten, maar wij vonden het erg goed te doen. Uiteraard rijdt je voorzichtig en langzaam en zo kun je tegelijkertijd meer genieten van de prachtige omgeving. Onderweg hebben wij genoten van schitterende views, kleine tentjes waar je wat kunt eten of drinken, andere backpackers en zelfs een heuse kleine tour door de jungle met een waterval, geheel voor ons zelf.

Een aanrader is the Witch House, een grappig koffietentje met een prachtig uitzicht. Je rijdt hier automatisch langs, net zoals de bordjes met aanwijzingen voor de waterval.

Al met al hebben wij tussen de 3,5 en 4 uur gedaan over het afleggen van deze prachtige route.

Als je eenmaal bent aangekomen in Pai raad ik je aan een paar dagen te blijven. Je red het sowieso niet in één dag maar daarnaast is er zoveel leuks te beleven in dit pittoreske plaatsje.

Een bezoekje aan de Night Market is het dubbel en dwars waard met een ruime, diverse keuze aan food-kraampjes. Ik vond het eten hier het lekkerst van heel Thailand en met name de hygiëne is hier goed voor streetfood-termen.

27336790_1551055718263748_5918754269410653521_n

Wij kozen voor een wat luxer hotel na de lange rit en bezochten de volgende dagen de Pai Canyon, de Mo Paeng waterfall en de 800 meter lange Bamboo Bridge. Ook zijn wij naar de Land Split geweest. Dit is op zich niet héél erg bijzonder, maar de gastvrijheid van de mensen hier maakt het absoluut de moeite waard.

Als je niet in het hoog-seizoen in Pai bent zijn er meer watervallen te bezoeken (die niet droog staan zoals bij ons) en kun je onder andere ook nog een bezoek brengen aan de vele viewpoints, een hoge trap beklimmen naar de temple on the hill, of naar de hot springs gaan.

Wij hebben ons ontzettend vermaakt in Pai en vonden het erg jammer dat we niet langer de tijd hadden. We willen zeker nog een keer terug naar deze (inmiddels niet meer zo ‘Hidden’ Gem van Thailand!

Tips:

  • Rijdt voorzichtig en rijdt niet als je angstig bent voor hobbelige wegen met bochten en steile hellingen
  • Tijdig vertrekken zorgt voor minder verkeer
  • Neem een vestje mee (het kan koud worden in de bergen)
  • Draag een helm
  • Tank op tijd!
  • Gebruik zonnebrand
  • Drink voldoende water
  • Neem voldoende pauzes
  • Geniet!

 

 

Liefs


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s