Boom Festival – Portugal

Een Zomervoorpret Festival Blog

logo

De hitte trekt langs het grondoppervlak. Een klein briesje zorgt er voor dat er af en toe wat zand verstuift en opvliegt, om iets verderop weer neer te komen. In de verte zie ik kleuren, patronen, lichtjes en mandala’s. De rij met voertuigen is nog onmiskenbaar lang. Maar we zijn dichtbij, héél dichtbij.

DSC_0052.JPG

Nog máár 126 nachtjes slapen wanneer ik dit schrijf tot Boom Festival 2018. Paradise on earth! Het klinkt misschien een tikkeltje overdreven als je het zo leest, maar de bijzondere sfeer die er hangt vind je nergens zo. De hele look and feel die het festivalterrein uitstraalt is overweldigend.

De Boom Spirit

Boom Festival is een tweejaarlijks Psychedelisch festival dat sinds 1997 plaatsvindt aan het Idanha-a-Nova meer in Portugal. De bekendheid van het festival is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en inmiddels trekt het festival zo’n 40.000 bezoekers uit meer dan 150 verschillende landen. De kaartverkoop is gelimiteerd en dit is maar goed ook want als je niet klaar zit achter je computer, grijp je mis.

Dit jaar was er veel onduidelijkheid met betrekking tot de kaartverkoop. De website die de kaarten verkocht, had te lijden onder een Cyber-attack van hackers. Vele Boom-fans werden teleurgesteld nadat de site telkens opnieuw een Error gaf. Dit leidde tot veel commotie. Het team van Boom moest een nieuwe manier verzinnen om de kaarten toch nog op een veilige en eerlijke manier te kunnen verkopen. Hier was niet iedereen het mee eens. Het duurde weken voor een nieuwe kaartverkoop werd gelanceerd maar hierna konden ook wij ons de gelukkige eigenaar noemen van onze felbegeerde Boom-Tickets. Als het lukt, is het meant to be. Om maar gelijk in de Spirituele sferen te komen!

Elke editie wordt er tot in de kleinste details, veel aandacht besteed aan de uitstraling van het terrein. Wanneer je voet zet op de festivalgrond ervaar je dit direct. Een surrealistische, sprookjesachtige sfeer komt je tegemoet. Je komt ogen tekort.

Lief voor Moeder Natuur

Een ander element aan Boom wat heel mooi is, is de liefde voor de natuur. Er heerst een ”Leave no trace, but footprints” principe wat betekend dat je, je rommel opruimt en niet laat slingeren. Iets wat je op geen enkel ander festival zo zult meemaken. Kunstobjecten zijn gemaakt van gerecycled afval.

DSC_0150.JPG

Plastic, papier en overige afval wordt gescheiden in de daarvoor speciaal bestemde bakken en sigarettenpeuken gaan in de (portable) asbak. Er wordt gebruik gemaakt van composttoiletten (”turn poop into black gold!”) En al het water wordt hergebruikt om bijvoorbeeld de planten water te geven. Dit zijn onder andere dan ook weer planten uit de moestuin. Já, ze hebben een eigen moestuin! Verder wordt er alleen gebruik gemaakt van zonne- en windenergie.

DSC_0283.JPG

“Boom is not only a festival, it’s a state of mind!”

Eat, sleep, rave, repeat

Op Boom festival hoef je, je geen zorgen te maken over het eten. Met een veelzijdigheid aan diverse, uiteenlopende eettentjes zul je altijd wel iets lekkers vinden. Er is ruimte voor de vlees- of visliefhebber met BBQ- en grilltenten maar ook voor de vegetariër, de veganist en mensen met bepaalde voedselintoleranties of allergieën. Heb je trek in een homemade pizza of een belegde banquette? Aziatische noedels of quinoa-salade? Succes gegarandeerd! En bijna alles op biologische, ecologische, verantwoorde basis. Je kunt er ook voor kiezen je eigen eten mee te brengen en te bereiden in gezamenlijke buiten-keuken. Open vuur op andere plekken is in verband met de droogte verboden.

Altijd muziek

Op Boom Festival is er altijd muziek, 24/7. Dit kan zijn bij de mainstage maar ook bij de vele, kleinere podia. De muziek omvat meestal een Psychedelisch genre zoals Psytrance. Maar ook spelen er bands, treden er artiesten op en worden er shows gegeven. Door de grote veelzijdigheid is er voor ieder wat wils.

DSC_0154.JPG

De mainstage, ook wel de Dance Temple is het het hart van Boom en hier draaien de grotere, bekendere psychedelische, DJ-namen. Het is een unieke ervaring om te zien hoe Boomers hier helemaal uit hun dak gaan, maar wel met volledige controle over hun eigen lichaam en ruimte voor de ander, waardoor er geen akkefietjes ontstaan. Iedereen gaat volledig op in de muziek en alles lijkt precies in elkaar te passen. Er hangt een perfecte balans van harmonie en respect.

Baden in geluk 

Een groot voordeel aan Boom Festival is dat het festivalterrein zich bevindt aan een groot, uitgestrekt meer. Met de Portugese Zomertemperaturen is dit precies waar je naar verlangt na een stevig potje dansen. Met een gezellige variëteit aan opblaaskrokodillen, luchtbedden en strandballen en een aangename watertemperatuur is dit meer echt puur geluk. Uren kon ik er in ronddobberen. Je maakt gemakkelijk een praatje met andere Boomers of zoekt de rust iets dieper gelegen op.

DSC_0213.JPG

De adembenemende zonsondergang maakt het helemaal af. Wanneer de zon bijna in het meer wegzakt, zit je op het strand, samen met andere festivalbezoekers en tel je gezamenlijk af. Daarna volgt er luid gejoel en applaus als dank voor weer een mooie dag. Kippenvel!

DSC_0336.JPG

Boom Moon 

Boom Festival vindt plaats tijdens de volle maan. Wanneer je denkt alles te hebben gezien, wacht dan maar eens tot de schemering invalt. Een hele, nieuwe wereld komt tot leven. felle glow in the dark-kleuren, bewegende kunstobjecten en knipperende lichtjes toveren het festivalterrein om in een groot sprookjesbos. Aan elk detail is gedacht. Geen boom is ongeroerd gebleven op Boom!

DSC_0351.JPG

Daarnaast heb je de mogelijkheid te kiezen uit verschillende area’s. Zo is er een heus, écht magisch bos inclusief kabouters en andere mystieke wezentjes. Je kunt je ogen flink de kost geven.

Spiritualiteit 

Andere bijzondere plekken op Boom Festival vind je in de Healing Area. Hier worden spirituele workshops gegeven en lezingen gehouden en kun je zelf deelnemen aan activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoga of meditatie.

Sommige dingen gaan best vér en zien er op het eerste oog zweverig uit. Activiteiten waarbij je elkaar bijvoorbeeld veel aanraakt, dat hoeft van mij niet zo. Maar het mooie van Boom is juist dat je, je open stelt en zonder schaamte uit je comfortzone kunt stappen. Niks moet, alles mag! Give it a try!

Last but not least 

Op Boom Festival is het heet, érg heet! Bescherm je zelf goed tegen de felle zon en drink voldoende. Neem geregeld een duik in het heerlijke meer! 🙂 Extra doeken en dergelijke meenemen, om meer schaduw te creëren bij je tent is geen overbodige luxe. ‘S nachts koelt het af dus een lange broek en een vestje zijn dan prettig.

 

Omdat het klimaat erg droog is, is het zeer stoffig door stuifzand. Alles wat je meeneemt zal vies worden.

Het is fijn als je meedenkt met het milieu. Gebruik bij voorkeur biologisch afbreekbare zeep.

Neem voldoende geld mee. Er is een pinautomaat op het terrein aanwezig, maar hier staat een rij. Er zijn vele, leuke winkeltjes die hele mooie spulletjes verkopen of wellicht heb je, je oog laten vallen op een schilderij in de Art Gallery!

DSC_0091.JPG

Geef je over aan de ietwat primitieve leefomstandigheden met betrekking tot de buitendouche en het composttoilet. Ik zelf vind overigens dat deze uitstekend schoon worden gehouden!

DSC_0087

Boom Festival is geen Beauty-contest. Who cares als je make-up uitloopt, of sterker nog, je helemaal niets draagt. Het werkt bevrijdend om dit alles los te laten.

En het allerbelangrijkste: neem je goede humeur mee. 🙂 Op Boom Festival heerst een algemene vibe van positive energy. Ik zelf heb aan den lijve moeten ondervinden hoe het is om met iemand op het festival te zijn die hier eigenlijk niet op zijn gemak was. Het is heel jammer wanneer je ervaring wordt beïnvloed door de negatieve energie van iemand anders. Over het algemeen is iedereen op Boom Festival blij, enthousiast en gelukkig en dit werkt aanstekelijk, voor de meeste! Laat je aansteken door het Boom-virus en maak onvergetelijke herinneringen! Geniet elke minuut, tot de max!

Liefs

DSC_0238.JPG

*

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Boom Festival – Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s