Back on the mat again

DSC_0334

Ongeveer twee jaar geleden zat ik er heel lekker in. Ik kwam er mee in aanraking door mijn moeder, die mij mee vroeg naar een proefles. Hierna was mijn interesse lichtelijk gewekt. Daarna deed ik mee aan een dertig-daagse challenge via Youtube. Ik weet nog toen ik begon dat ik zo stijf was als een plank en met de conditie van een slak hierbij opgeteld, voelde ik mij niet één, twee, drie in mijn comfortzone. Maar ik kwam er achter dat dit juist was waar ik naar op zoek was: het verleggen van mijn comfortabele grenzen.

Wanneer je opzoekt wat de definitie van ‘yoga’ nu eigenlijk precies is, stuit ik op veel zweverige omschrijvingen. Voor mij zorgt yoga er voor dat ik mijn ‘denkknopje’ even uit zet. Naarmate ik een sessie start ben ik met van alles bezig behalve met waarom ik op mijn matje ben gaan zitten. “Wat gaan we vanavond eten…? De was moet nog gedaan worden… Ik moet die instantie nog bellen…”. Ik ben een ontzettende piekeraar en voel dat ik veel moét in mijn leven. Met yoga kan ik dit loslaten. De gedachten komen en gaan, maar ik kan ze steeds meer een plekje geven en opeens, onbewust, besef ik dat ik mij ontspannen voel. Je focust je op je ademhaling en dit is een ontzettende, goede manier om de stress van het dagelijks leven even van je af te laten glijden.

Naast dat yoga een uitdaging is voor de geest, is het tevens ook erg gezond voor het lichaam. Yoga gaat niet om wie de beste is, of om wie het lenigst is. Het gaat om jezelf. Wat voelt er voor jou het fijnst? En van hieruit werk je verder. Op dag één van de challenge vroeg ik mij meerdere malen af waar ik in hemelsnaam aan was begonnen. Maar aan het eind, op dag dertig, was ik wel degelijk gegroeid. Ik had meer uithoudingsvermogen en flexibiliteit opgebouwd dan ik dacht. En het mooie is, dit gaat helemaal vanzelf. Je moet alleen de tijd en de ruimte vinden en jezelf dit gunnen. Het is even zoeken naar de juiste balans. 😉

b85a11a8fe7047761540f6361235539e

Helaas kwam er een operatie tussendoor en hiervan moest ik een poosje herstellen. Ik kon de kracht niet vinden om weer te beginnen en jammer genoeg is het toen een beetje verwaterd. De laatste tijd denk ik veel na over hoe goed ik mij toen voelde. Ik zat lekker in mijn vel, bruiste van de energie en voelde mij gezond. Als een van mijn goede voornemens voor dit nieuwe jaar had ik mij dan ook voorgenomen weer te gaan starten met yoga. Ik ben op reis geweest naar Thailand en voel mij nu meer geïnspireerd dan ooit om weer fit en vitaal te worden.

Mijn lichaam laat mij steeds vaker in de steek. Steeds terugkerende ontstekingen zorgen er voor dat ik vaak ziek ben en roepen veel vraagtekens op. Dit weerhoudt mij er van te doen wat ik het liefste doe: de natuur in, schrijven, yoga. Op dit moment ben ik herstellende van een longontsteking en dit heeft mij veel ruimte gegeven om na te denken. Vanmorgen heb ik besloten weer de regie terug te nemen en ben ik gestart met een rustige yogasessie. Ik heb goede hoop dat de dokter dit keer tot op de bodem gaat uitzoeken wat er met mij aan de hand is. Ik kijk uit naar een gezonder, fitter en vitaler jaar!

Namasté

Een gedachte over “Back on the mat again

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s