Big Friends: Elephants

In Chiang mai, gelegen in het Noorden van Thailand, vind je het Elephant Nature Park. Dit was een van de mooiste dagen uit ons leven. Dit park biedt je de uitgelezen kans om van heel dichtbij oog in oog te staan met dit prachtige, reusachtige dier. De Koning van de jungle: de Aziatische olifant. Echter, in het wild neemt de populatie drastisch af. Door stroperij, misbruik van de dieren voor menselijk vermaak of het verrichten van zwaar werk zien we deze mooie dieren bijna niet meer in hun natuurlijke leefomgeving: het tropisch regenwoud van Thailand.

DSC_0816

In het Elephant Nature Park worden mishandelde, verwaarloosde, getraumatiseerde en/of gewonde olifanten opgevangen en verzorgd. Hier kunnen zij de rest van hun leven genieten van hun welverdiende rust in een prachtig, uitgestrekt gebied. Het park bevind zich in een dal en is omgeven met prachtige bergen en een rivier waar zij vrij in kunnen badderen.

 

Mijn vriend en ik hebben de keuze voor dit park gemaakt op basis van de vele, goede recensies en vlogs die wij hierover gelezdj en gezien hebben. Wij wilde dolgraag van dichtbij meemaken hoe olifanten leven maar absoluut niet bijdragen aan enkele vorm van mishandeling of uitbuiting van de dieren. In dit park worden toeristen toegelaten maar zijn er stricte regels met betrekking tot het welzijn van de dieren. Zo worden babyolifanten niet aangeraakt. En is het niet de bedoeling dat de dieren op ongepaste wijze worden aangeraakt of sterker nog, op gereden. Sommige olifanten worden helemaal met rust gelaten. Bijvoorbeeld schuwe dieren, of dieren die nog moeten wennen.

 

De dagindeling is als volgt. Vroeg in de morgen word je opgehaald door een busje van het park, bij je accommodatie die je van tevoren doorgeeft. Wij hadden het park al in Nederland geboekt, want het is snel vol. Wanneer je het park inrijdt zie je de olifanten al van afstand rondlopen over een enorme uitgestrekte vlakte. De weg erheen is hobbelig en stijl. Onderweg zie je helaas ook de wrede keerzijde. Touringsbussen vol toeristen die voor de jungletrekking op de rug van de olifant in de rij staan. En enkele olifanten die langs de weg lopen met zware spullen op hun rug, met kettingen om en eigenaars met haken in de hand. Dit deed zeer om te zien. Maar het is ook een stuk cultuur en onwetendheid. Helaas komt dit nog steeds dagelijks voor.

Wanneer je de entree van het park passeert is het eerst tijd voor het voeren van de olifanten. Wij hadden een goed Engelssprekende gids die alles duidelijk kon uitleggen. De olifanten worden gevoerd vanaf een soort plateau en er staat een rode lijn op de grond waar je niet voorbij mag. De olifanten krijgen fruit zoals bananen of meloen. Deze geef je in de slurf van de olifant aan en deze pakt het vrolijk van je aan en stopt het in zijn bek. Er is ons uitgelegd dat je de bek nooit mag aanraken in verband met bacteriën en ook mag je uiteraard het dier niet pesten maar geef je het fruit gewoon in een keer. Dit spreekt voor zich vonden wij. Wij vonden dat je duidelijk kon merken dat het welzijn van de dieren telkens voorop stond.

 

Hierna kregen wij een uitgebreide rondleiding door het park. Je loopt in een klein groepje met gids langs verschillende (kuddes) olifanten en kunt ondertussen foto’s maken. Bij elke olifant zit een verhaal. Zo zagen wij een olifant zonder oor, een blinde olifant en vele olifanten die verwond waren aan hun poot dankzij het stappen op een mijn. De gruwelijke details wil ik jullie besparen.

DSC_0857

De dieren oogde kalm en rustig, ze leken echt gelukkig en werden in geen enkel opzicht naar behandeld. Wij hebben geen kettingen of haken gezien en de dieren volgen de verzorgers enkel door een trosje bananen of gewoon door zacht stemgeluid. De verblijfhokken waren zeer ruim en groot en ook hier was geen enkele ketting of iets dergelijks te zien.

DSC_0774

Na de wandeling door het park was het tijd voor een pauze met heerlijke, uitgebreide lunch door middel van een buffet. Het eten was goed, heet bereid en je kon dit nuttigen onder het genot van het prachtige uitzicht op de dieren. Ook werd ons in deze pauze duidelijk dat het park ook opvang biedt aan o.a. buffels, honden en katten. Er is zelfs een soort groot kattenparadijs waar de katten vrij kunnen klimmen en klauteren en de honden lopen los over het terrein.

 

DSC_0617

DSC_0598

Na de lunch gingen wij de olifanten badderen in de rivier. Zij werden niet gedwongen maar gingen vrijwel uit zichzelf de rivier in en lieten zich lekker verwennen met emmers water. De olifanten leken er echt van te genieten. Na het wassen bestrooid zij zichzelf met zand en modder. Dit doen zij ter bescherming van de zon. Sommige namen een lekker uitgebreid modderbad. Dit was zo leuk om te zien.

 

DSC_0704

Bij aanvang is er ons een documentaire laten zien over wat voor leed vele van deze olifanten hebben moeten ondergaan. Het was verschrikkelijk om te zien. Olifanten worden op brute wijze “getraind” voor de olifantenritjes. Werk hier alsjeblieft nooit aan mee. Soms kan het druk zijn in het park en doordat het voeren en het wassen een soort vaste routine zijn lijkt het soms alsof de olifanten niet helemaal “echt vrij” zijn. Het blijven dieren in “gevangenschap”. Echter denk ik dat dit een zo goed mogelijke manier is voor Thaise begrippen. De dieren worden liefdevol behandeld en met het geld dat het park verdiend wordt er eten gekocht voor ze en kopen ze olifanten over van plekken waar zij slechter worden behandeld.

DSC_0813

DSC_0831.JPG

Al met al hebben wij een prachtige, unieke ervaring gehad.

Een gedachte over “Big Friends: Elephants

  1. Bennie zegt:

    Mooie foto’s en goed geschreven. Wij gaan oktober/november 2018 naar Thailand waaronder 6 dagen Chiang Mai. Wij zelf gaan nu voor de 15e keer, maar mijn zus en zwager voor de 1e maal en die willen denk ik ook wel naar dit park. Bedankt voor je informatie.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s